Ποιοι είμαστε

Το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ στεγάζει την ιδιωτική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και άλλου έντυπου και ακουστικού υλικού, ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών και στρατιωτιών μοντέλων του Ανδρέα Φρέρη και της Αναμπελλας Λέβιν- Φρέρη. Η συλλογή σχετίζεται με κάθε όψη του πολέμου, εστιάζεται όμως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκοπός του Αρχείου είναι να προσφέρει διάφορα είδη υλικού ώστε να παρέχει μια πολύπλευρη και σφαιρική εικόνα του πολέμου, συνδυάζοντας κείμενα, εικόνες, ήχο και μοντέλων.

Το Αρχείο δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ερευνητική ή ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη σχετικά με τον πόλεμο, αλλά μια μικρή και εξειδικευμένη πηγή πληροφόρησης.

Λεπτμέρειες σχετικά με τα τμήματα της συλλογής παρέχονται στις αντίστοιχες ενότητες του ιστότοπου του Αρχείου (www.wararchivegr.org). Το κείμενο που ακολουθεί συνοψίζει τα περιεχόμενα της συλλογής.

Η πλειονότητα του έντυπου υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει όμως και εκτεταμένο ελληνικό υλικό, καθώς και μικρός αριθμός βιβλίων και περιοδικών στα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και κινεζικά. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος καλύπτεται λεπτομερώς, με αναφορές σε όλα τα μέτωπα: το δυτικό, το ανατολικό, της Μέσης Ανατολής, όπως και αυτό του Ειρηνικού.

Κάποια βιβλία αφορούν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και άλλους (αρχαίους ελληνικούς, ναπολεόντιους κλπ) πόλεμους. Καλύπτονται επίσης οι πόλεμοι της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1821 έως σήμερα, με έμφαση στον ιταλογερμανικό πόλεμο και τον εμφύλιο.

Η συλλογή οπτικού υλικού είναι πιθανότατα το καλύτερο τμήμα του Αρχείου. Αφορά κυρίως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περιλαμβάνει τόσο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούν στην αγορά όσο και σπάνιο υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου είτε δεν διατίθεται στην αγορά είτε δεν διατίθεται καθόλου και προέρχεται από όλον τον κόσμο. Αυτό το κινηματογραφημένο υλικό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, ντοκιμαντέρ καθιστώντας το μία από τις πλουσιότερες, παγκοσμίως, ιδιωτικές συλλογές με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού διατίθεται σε μορφή DVD, υπάρχει όμως και ένα μικρότερο τμήμα του σε μορφή VHS.

Το κινηματογραφημένο υλικό δεν σχετίζεται μόνο με τις μάχες και τα μέτωπα, αλλά αφορά επίσης σε όπλα, τακτικές, προσωπικότητες, πολιτικές και την κοινωνία της εποχής του πολέμου. Υπάρχουν επίσης ταινίες στρατιωτικής εκπαίδευσης της εποχής.

Εκτεταμένο τμήμα αυτής της συλλογής εστιάζεται στο Τρίτο Ράιχ και όχι μόνο στα χρόνια του πολέμου.

Μεγάλος αριθμός ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, καθώς και μια μοναδική συλλογή έγχρωμων ταινιών από την Ελλάδα, της περιόδου 1934-1950.

Η συλλογή μοντέλων καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Σύμμαχοι και δυνάμεις του Άξονα, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας). Υπάρχουν μοντέλα των περισσότερων τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτών και εξοπλισμού από τις μεγάλες μάχες και τα μέτωπα, καθώς και αντιπροσωπευτικοί τύποι αεροσκαφών (μαχητικών και βομβαρδιστικών).

Μεγάλο τμήμα της συλλογής αυτής καλύπτει το Τρίτο Ράιχ.

Τέλος, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη και μοναδική συλλογή επαγγελματικά κινηματογραφημένων συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς του Αρχείου, με έλληνες βετεράνους του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφυλίου. Καλύπτουν όλες τις όψεις της ταραγμένης περιόδου από το 1936 έως το 1949. Έχει δοθεί έμφαση στο υλικό που καλύπτει την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Η ιστορική σημασία των συνεντεύξεων αυτών δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς πρόκειται για αυθεντικές αφηγήσεις, χωρίς την παρεμβολή προκαθορισμένου ερωτηματολογίου. Άνθρωποι με ενεργή συμμετοχή σε σημαντικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα μίλησαν απευθείας στην κάμερα για ό,τι εκείνοι θεώρησαν σημαντικό και άξιο λόγου.

Το Αρχείο είναι ανοικτό σε όλο το ενήλικο κοινό με ιστορικά ενδιαφέροντα. Η επίσκεψη είναι εφικτή κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του Αρχείου. Δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση ή η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή του υλικού που φυλάσσεται στο Αρχείο. Το υλικό του Αρχείου δεν δανείζεται σε καμία περίπτωση. Η μελέτη του υλικού είναι δυνατή στις εγκαταστάσεις του Αρχείου, ενώ για την παρακολούθηση του κινηματογραφικού υλικού διατίθενται τηλεοπτικές συσκευές και ακουστικά.

Το Αρχείο προτίθεται να οργανώσει εκδηλώσεις. Σημαντική σειρά εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς κυρίως (όχι όμως αποκλειστικά), σχετικά με τις μάχες και τα μέτωπα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το εικονογραφικό υλικό θα προέρχεται από τις έντυπες και οπτικοακουστικές συλλογές του Αρχείου, ενώ θα πραγματοποιούνται και αναπαραστάσεις μαχών με τη χρήση των σχετικών στρατιωτικών μοντέλων.

Με χαρά ανοίγουμε αυτή τη συλλογή στο ενδιαφερόμενο κοινό και προσφέρουμε την ταπεινή συνεισφορά μας στην κατανόηση του τρομακτικού αλλά σημαντικού φαινομένου του πολέμου.

Ανδρέας Φρέρης

Πρόεδρος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ